Památkáři bojují o záchranu paláce Hájíčků

České Budějovice - Palác Hájíčků v Českých Budějovicích se zatím bourat nebude. Budova postavená ve stylu art-deco měla původně ustoupit připravovanému obchodnímu centru Černý pelikán. Památkáři ale požádali o její zápis mezi kulturní památky. Teď čekají na rozhodnutí ministerstva kultury.

Příběh, který ve svých počátcích připomíná kauzu přerovské Komuny. Soukromý investor koupil několik vedle sebe stojících domů v širším centru města a podařilo se mu získat prakticky všechna potřebná povolení k výstavbě obchodního komplexu. Až poté začala protestovat dvě místní občanská sdružení.

„Tento palác vystavený ve stylu art-deco by měl být zbourán. My se domníváme, že to nepřipadá v úvahu,” brání budovu Ladislav Dolanský ze sdružení Vídeňská čtvrť. Památkáři dali aktivistům zapravdu. Podle svých slov nezávisle na nich podali návrh na zapsání domu mezi kulturní památky. Do oficiálního rozhodnutí o zapsání či nezapsání paláce do seznamu musí majitel s budovou nakládat jako s kulturní památkou. Soukromá firma se však tomuto postupu brání. Do lokality už investovala přes 100 milionů korun. Pokud by některý z úřadů projekt zastavil, chtěla by peníze vrátit.

Ministerstvo by mělo rozhodnou o zapsání Hájíčkova paláce na seznam kulturních památek pravděpodobně ještě do konce letošních prázdnin.