Na Kraslicku probíhá každoroční výcvik vodicích psů

Valašské Meziříčí - Zopakovat si své dovednosti a pohybovat se v novém prostředí zkoušejí na Kraslicku desítky vodicích psů. Jejich nevidomí majitelé si tak ověřují, jestli se na své pomocníky mohou kdykoliv spolehnout.

Například nevidomá Jana Hánová přijela do Stříbrné u Kraslic z Valašského Meziříčí. Se svou tříletou fenkou Abí se podobného kurzu účastní vůbec poprvé: Doufám, že mi to pomůže v tom, aby jí líp pocvičili, a hlavně proto, že není zvyklá na psy.” Hromadné cvičení absolvuje spolu s instruktory každý den téměř třicet psů a jejich majitelů z vesnic, malých i velkých měst. Většina nevidomých se podobného setkání účastní každý rok, protože, jak konstatuje předsedkyně Klubu držitelů vodicích psů Ilona Vobrová, psi během roku některé cviky pozapomenou.

Zrakově postižení se nejprve seznámí s penzionem, ve kterém bydlí. Psi je poté uvnitř budovy musí dovést do pokoje, do jídelny nebo na toaletu. Venku se pak věnují cvičení poslušnosti a chůzi v překážkové dráze a v týdnu se vydají i do města. „Víceméně tady chyby nejsou, opravdu jde o to zdokonalení, aby obcházeli ty vysoký překážky, aby provedli toho člověka bezpečně,” dodává instruktor výcviku Daniel Tůma.

Světovou jedničkou mezi vodicími psy je labradorský retrívr. Hlavním výcvikovým střediskem u nás projde ročně až 35 psů. S výcvikem se začíná už u osmitýdenního štěněte a končí se v roce a půl. Podle ředitelky pražského střediska výcviku vodicích psů Hany Jasenovcové je pro psy nejtěžší potlačit veškeré své přirozené pudy a umět se plně soustředit a orientovat jenom zrakem.

Majitelé vodicích psů budou na Kraslicku trénovat celý týden. Při pohybu na rušné ulici ve městě jim budou pomáhat i policisté.