Traktoriáda ve Vilémově přilákala stovky diváků

Havlíčkobrodsko - Ve Vilémově na Havlíčkobrodsku pořádají už tradičně letní závody traktorů a malotraktorů v jízdě zručnosti. Nejde o žádné moderní zemědělské stroje, ale o doma vyrobené či upravené vozy, jednosedadlové, dvousedadlové, kapírované nebo přestavěné z motorky, které celoročně slouží jako pomocníci tamním zemědělcům.

Závody se ve Vilémově nekonají poprvé. „Před třemi lety jsme na to přišli s chlapama v hospodě, dohodli jsme se, jaký má kdo stroj, a už je z toho tradice,” usmívá se pořadatel závodů Martin Reichert.

82letý Miloslav Růžička sice vynechal lesní závody do vrchu, přivezl ale zaručeně nejstarší stroj z roku 1960. Jeho nastartování na rozdíl od jiných traktůrků nebylo vůbec jednoduché. „Patřím asi mezi desítku nejstarších občanů ve Vilémově, ale legraci mám rád,” svěřil se zcela nejstarší závodník z Vilémova.

Závodu se účastní mladí, staří, ale třeba i jezdci se sádrou na ruce. Davy proudících lidí z Vilémova a okolí připomínali návštěvnost závodů Grand Prix. Soutěžící si diváckou podporu pochvalovali zejména během náročnějších disciplín. „Nejtěžší pro mě bude disciplína v couvání a pak slalom. Mám malý rejd a nevytočím to,” neskrýval obavy jeden ze závodníků.

Není důležité vyhrát, ale pobavit se, tvrdí svorně všichni zúčastnění. Není proto divu, že pořadatelé už nyní plánují příští ročník.