Nelegální čerpací stanice v Komořanech

Praha - Fungují legálně nebo nelegálně? To je otázka, na kterou úředníci hledají odpověď už přes deset let. Spor se týká dvou čerpacích stanic v Praze-Komořanech. Rozhodnutí komplikuje i to, že areál, na kterém benzínky stojí, často mění majitele.

Čerpací stanice fungují v areálu bývalé výtopny v Praze Komořanech. Na jejich provoz si několikrát stěžovali místní obyvatelé a motoristé. Například proto, že natankované palivo poškodilo motor. U jedné pumpy inspekce životního prostředí už před dvěma roky zjistila, že majitel přilehlé tanky s palivem užívá v rozporu s kolaudací.

Podle kontrolora České inspekce životního prostředí Robina Nasé bylo zjištěno, že nejde jen o čerpací stanice. Jedná se i o úložiště odpadů, které nebylo k tomuto účelu postaveno a zkolaudováno, a proto byla ze strany inspekce uložena pokuta. O zaplacení 800tisícové pokuty se majitel soudí. Jeden ze spolumajitelů čerpacích stanic Roman Maroš oponuje: „Pokuta byla pro firmu, která tady dávno není, už se odtud odstěhovala.”

Jména figurující ve firmách se však opakují. Druhou pumpou se nedávno začal zabývat stavební úřad Prahy 12. Původně ji totiž nepovažoval za stavbu, ale za mobilní zařízení. Úředníci odboru výstavby se nám ke kauze čerpacích stanic na kameru odmítli vyjádřit a po telefonu pouze podali stanovisko v tomto znění: „S vlastníkem čerpací stanice jsme zahájili řízení o odstranění stavby. Jelikož je neveřejné, informace můžeme podávat pouze účastníkům řízení.”

Roman Maroš dodává: „Nevědí, jak vypadaly plány, co tady bylo, co tady není. Když jsme žádali o to, abychom mohli udělat pasportizaci, dostali jsme vyhýbavou odpověď, že všechno už je!”

Podle mluvčího magistrátu hlavního města Prahy Jiřího Wolfa byla v čerpací stanici náhodná kontrola letos celkem šestkrát a vše bylo v pořádku. I když teď vlastníkovi areálu hrozí, že jednu stanici bude muset odstranit, pokusí se tomu vyhnout. Zažádá prý stavební úřad o zpětné povolení k stavbě.