Sedmadvacetiletý muž z Dačicka se upálil při oslavě čarodějnic

Vesce (Dačicko) - Sedmadvacetiletý muž se v noci na dnešek upálil při oslavě filipojakubské noci v obci Vesce u Dačic na Jindřichohradecku. Hořícího muže spatřili několik metrů od ohniště lidé, kteří na návsi slavili májku, a okamžitě ho začali hasit vlastním oblečením. Uhasili ho ještě před příjezdem hasičů, ale muž následkům popálenin třetího stupně podlehl. Podle dosavadního vyšetřování spáchal sebevraždu, řekl jihočeský policejní mluvčí Jiří Matzner.

K tragédii došlo před 22:00, podle hasičů i lékaře byl z mužova oděvu cítit benzin, jímž se zřejmě polil a pak se zapálil. „Svědci této události se zachovali velmi obětavě. Posléze v uhořelém muži poznali místního občana,“ uvedl mluvčí. Okolnosti případu objasní soudní pitva a další vyšetřování.

Byl to nejvážnější případ filipojakubské noci, která byla pro jihočeské hasiče poměrně rušná. Vyjížděli k několika menším požárům, při nichž nebyl nikdo zraněn. Největší škodu natropil oheň v Javorníku na Prachaticku, kde asi hodinu po půlnoci vzplála zahradní kůlna a škoda byla vyčíslena na 100.000 korun. „Netroufám si ale tvrdit, že to souviselo s oslavou čarodějnic,“ řekl jihočeský operační důstojník Bedřich Vrkoč.