Podzemí karlovarského Vřídla čeká po rekonstrukci na první návštěvníky

Karlovy Vary - Po více než roční přestávce se lidé dočkali znovuotevření prohlídkové trasy v podzemí jednoho z karlovarských pramenů. Jeho otevření radnice načasovala na počátek května, kdy Vary zahajují lázeňskou sezonu. Navíc se slavnostní zahájení zapojí do čtyřdenních oslav 650 let od založení města.

Prohlídková trasa ve starém suterénu horkého pramene Vřídlo byla vybudována už před lety. Její rekonstrukce začala v lednu 2007. „Hlavním důvodem byl havarijní stav konstrukcí podzemí Vřídla,“ uvedl Milan Trnka ze Správy přírodních léčivých zdrojů a kolonád. „Také nám připadalo, že návštěva netradičního místa je pro každého pacienta nebo návštěvníka přínosem,“ doplňuje ho hydrogeolog Tomáš Vylita.

Nová zjištění a projekty po odkrytí rekonstrukční práce zbrzdily. Veřejnost se ale s úpravami seznamovala postupně. Loni při zahájení lázeňské sezony ukázaly Vary návštěvníkům šestimetrové sluneční hodiny, o několik měsíců později odkryly nadzemní část promenády.

Dnes byla slavnostně otevřena podzemní část. Podle slov Milana Trnky nabízí například bezprostřední styk se 70stupňovou vodou nebo průchod řečištěm Teplé. „Chtěli bychom zpřístupnit veřejnosti i novou část Vřídla, aby návštěvníci viděli i novější technologie měření vřídelní vody,“ prozrazuje další plány.

Zrekonstruovanou podzemní trasu si zájemci budou moci projít už zítra. Prohlídky budou probíhat v půlhodinových intervalech od devíti ráno do pěti hodin odpoledne. Vstupné je osmdesát korun.