Výbor pro energetiku má zabránit krachu centrálního vytápění

Jablonec nad Nisou - Od teplárny v Jablonci nad Nisou se kvůli ceně chce odpojit stále víc lidí. Může to znamenat i krach systému centrálního vytápění. Město tomu chce zabránit, řešení má najít nový Výbor pro energetiku.

Jablonecká teplárna vytápí přes deset tisíc domácností, řada z nich je ale nespokojená s cenou a celé panelové domy se proto chtějí odpojit. Bytová družstva i jednotliví členové poukazují na to, že jinde jsou ceny nižší. Rozdíly ve výši plateb v jednotlivých částech města jsou značné. Teplárna argumentuje vysokými cenami mazutu i daňovými balíčky, které začaly letos platit. Ředitel teplárny v Jablonci nad Nisou Tomáš Balcar vysvětlil, že původně snížená sazba DPH byla zvýšena z 5 na 9 procent a zároveň byly zavedeny spotřební daně na paliva.

Nespokojených zákazníků však přibývá, odpojit se chtějí i velké podniky ve městě. Radnice proto nyní ustanovila Výbor pro energetiku, který má navrhnout řešení. Zatím přichází s varováním: budovat vlastní kotelny na plyn nebo elektřinu se nemusí vyplatit. Předsedkyně Výboru pro energetiku Soňa Paukrtová nabádá k rozvaze, v současné době nejsou ceny pro maloodběratele na úrovni Evropské unie, do roku 2 013 narostou minimálně o 30 procent.

Výbor chce proto veřejnosti předložit všechny výhody i nevýhody centrálního vytápění, dřív než dojde k hromadnému odpojování. Městský zastupitel Jiří Čeřovský si je vědomý, že je nutné mít pro diskuzi argumenty, aby se nerozhodovalo pouze pod tlakem nebo emocemi. Mimoto začala teplárna hledat různé způsoby úspory. Místostarosta Jablonce nad Nisou Lukáš Pleticha dodal, že probíhá postupné přebudování sítě, hlavně koncových částí, na horkovod, který je úspornější.

První návrhy, jak dál s centrálním zásobováním teplem, má výbor předložit během dvou měsíců.