Zničený židovský hřbitov v Písku

Písek - Třiadvacet poničených náhrobních kamenů, dvě rozlomené desky a pomníky s ulomenými hranami. Tak teď vypadá židovský hřbitov na okraji Písku. Kdo a proč tady řádil, zjišťuje policie. Zdevastovaný židovský hřbitov, který je historickou památkou, objevili náhodní kolemjdoucí a případ ohlásili policii. Obyvatelé Písku jsou počínáním vandalů otřeseni. Nechápou, co pachatelé vandalismem sledují, za trest by měli vše vlastnoručně napravit.

Kromě náhrobních kamenů a pomníků vandalové zničili i obvodovou hřbitovní zeď, kde rozbili tašky. Jak doplňuje tisková mluvčí Policie ČR Písek Hana Moltašová, způsobená škoda činí více než padesát osm tisíc korun. Hřbitov není běžně přístupný, klíč od hlavní brány je v místním infocentru. Naposledy si ho tu návštěvníci půjčili před několika měsíci. Vandalové proto museli přelézt zeď, aby se na hřbitov dostali. Zda se jedná o rasově motivovaný čin policie prověřuje. Zatím takovou informaci nemá, ale vyloučit to nelze. Starosta Písku Miroslav Sládek (ODS) dodává: „Určitě přijmeme opatření, která povedou k častějším kontrolám na těchto místech.”

Za trestný čin poškozování cizí věci a výtržnictví hrozí vandalům až roční vězení. Naposledy se na židovský hřbitov zaměřili na jihu Čech v září před dvěma lety ve Velkém Pěčíně u Dačic. V Písku si pak před dvěma měsíci vyhlédli pietní místo. V květnu poničili dva náhrobky a sochu na pietním místě v parku U svaté Trojice. I tady způsobili škodu za několik desítek tisíc korun.