Do hranického mauzolea se navrátily ostatky vojáků

Hranice - Ostatky vojáků, kteří padli v první světové válce, začali ve čtvrtek odborníci stěhovat do opraveného mauzolea na hřbitově v Hranicích. Na patnáct set betonových schránek, které byly kvůli rekonstrukci pietního místa uloženy ve sklepě pod obřadní síní, se bude na místo vracet postupně až do října. Oprava mauzolea přišla na čtyři miliony korun.

Mauzoleum, které patří ve střední Evropě k ojedinělým stavbám, bylo dokončeno v roce 1937. Jsou v něm uloženy ostatky vojáků celkem osmi národností. Původně ležely na nedalekém vojenském hřbitově. „Československá republika se zavázala, že bude o zemřelé z první světové války pečovat,” prohlásil mluvčí Městského úřadu v Hranicích Petr Bakovský.

V loňském roce však statici začali poukazovat na závažné poruchy, které ohrožovaly nosnost konstrukce celé stavby. Problémy působila také vlhkost: „Armatura se dodávala a stěny se bednily a betonovaly, aby nedošlo k prolomení stěn. Desky, na kterých byly schránky uložené, se vyměňovaly,” uvedl stavbyvedoucí Petr Šrom.

Proto musely schránky s ostatky vojáků do provizorních prostor a specializovaná firma se pustila do oprav. V těchto dnech začali odborníci schránky stěhovat zpět do podzemí. Každou schránku musí očistit a zalepit vzniklé spáry. Některé schránky kvůli jejich špatnému stavu vymění za úplně nové. „Ti, kteří s nimi nakládají, musí mít roušky a rukavice a musí být přesně proškoleni,” ujistil starosta Hranic Miroslav Wildner.

Osobní údaje o padlých vojácích eviduje Vojenský historický archiv v Praze. Na něj se mohou obrátit jejich příbuzní nebo případní badatelé. Zrekonstruované mauzoleum si lidé budou moci prohlédnout 24. října.