Skotští Battlefield Band ovládli keltský festival Beltine

Jindřichův Hradec - Ozdobou keltského svátku hudby Beltline, který se uskutečnil v noci na čtvrtek 1. května na zámku Jindřichově Hradci, byla bezesporu skotská kapela Battlefield Band. Vystoupení čtveřice hudebníků hrajících na skotské dudy, kytaru, klávesy a housle přeneslo návštěvníky festivalu přes půlnoc s takovou energií a nadšením, že Skoty ani nechtěli pustit z pódia.

Kytarista Sean O'Donnell dokonce hrál s takovou vervou, že si rozedřel ruce do krve. Dvě tisícovky posluchačů to však přijaly nadšením a nevadil jim ani začínající déšť. Atmosféru na nádvoří zámku si pochvaloval také vousatý dudák Mike Katz: „Hraje se mi dobře všude, kde je hodně lidí, kterým se naše muzika líbí. Tady v Hradci je to ale vážně skvělé!“

Dalšími kapelami, které na keltském festivalu zahrály, byla například Asonance nebo České srdce, které zde na závěr svého vystoupení také pokřtilo nové live DVD. Místo šampaňského použili hudebníci při křtu stylově medovinu.

Kromě množství muziky, keltských tanců, řemesel či malovaní ornamentů na tělo uspořádali organizátoři také sbírku na „kuřecí“ konto Pomozte dětem. Během ní se udála nevídaná věc, kdy se na vhození peněz do kasičky stála dvacetimetrová fronta.

Festival keltské kultury Beltine se v Jindřichově Hradci konal poprvé, festival je totiž putovní a každý rok se přesouvá do jiného českého či moravského města. Vždy 30. dubna oživuje keltský svátek Beltine, kdy začínala světlá polovina roku - období tepla, růstu a sklizně.