Fierlingerova vila opět ožije

Tábor - Fierlingerova vila z první republiky v Sezimově Ústí má naději na záchranu. Město ji dostalo darem od státu v roce 2001. Dosud pro ní ale nenašlo využití. Vilu tak pouze udržuje. Táborské bytové družstvo teď přišlo s projektem přeměnit jí na místo k odpočinku pro rodiny s dětmi i návštěvníky města.

Vedení sezimoústecké radnice se snaží najít pro Fierlingerovu vilu ten nejlepší projekt už šest let. Přeměna objektu na muzeum, pro potřeby seniorů nebo tělesně postižené ztroskotala.

Město vilu dostalo darem od státu. Prodat ji ale může až v roce 2011 - jinak by muselo zaplatit přes dva a půl milionu korun. Vilu, která navíc před čtyřmi lety vyhořela, se nepodařilo ani pronajmout. „Je to památkově chráněný objekt a proto těch zájemců není příliš,” vysvětluje místostarosta Miroslav Vocílka.

Radní rozhodli, že vila zůstane prozatím součástí finančního krytí pro stavbu domova důchodců a obnovu školských zařízení. „Případný prodej by kryl část prostředků na spolufinancování těch akcí,” dodává Vocílka.

O vilu s rozsáhlým parkem teď projevilo zájem táborské Bytové družstvo. To vedení sezimoústecké radnice už předložilo svůj projekt. „Náš cíl je otevřít brány veřejnosti tak aby celé rodiny mohli využít celý areál,” nastínil předseda družstva Stanislav Snášel. Ten je ale státem chráněný, takže veškeré úpravy a renovace objektu i parku budou i nadále pod kontrolou památkářů.

Zda bude projekt táborského bytového družstva úspěšný bude jasné v září, kdy bude možný pronájem vily na pořadu jednání zastupitelstva.