Sprejeři ničí fasády budov v Lázních Bělohrad

Lázně Bělohrad - V lázeňském městě o sobě po třech letech znovu dávají vědět sprejeři. Už několik týdnů vandalové přímo v centru Lázní Bělohrad pomalovávají fasády barevnými spreji. Včerejší noc pak někdo zničil i záhony levandulí u památníku spisovatele Karla Václava Raise, který se ve městě narodil.

Lázeňské město je pod útokem vandalů. Ti o sobě poprvé dali vědět počátkem prázdnin, kdy sprejem postříkali stěnu jednoho z domů v samotném centru. Spolumajitel poškozeného objektu Libor Suchý doufá, že policie viníka najde a náležitě ho potrestá. Starosta Lázní Bělohrad Pavel Šubr má ke sprejerství jasný postoj: „Jsme lázeňské město a snažíme se ho udržovat, aby bylo v pořádku. A tohle určitě vzhledu města neprospívá.”

Pomalovaných budov přitom den ode dne přibývá. Poničené jsou i fasády na hůře přístupných místech. Podle výpovědi svědků jsou vandalové minimálně dva a největší pravděpodobností nejsou místní: „Byl to kluk s holkou vysoký postavy, jsou to cizí lidi.” Starosta Šubr si myslí, že samozvaným výtvarníkem je někdo, kdo je v lázeňském městě na prázdninách.

Zatímco dosud vandalové tvořili různé obrazce pouze na fasádách domů, poslední případ je z parku u památníku Karla Václava Raise. Někdo tam vytrhal sazenice levandulí a napsal jimi tři písmena, FBM. „Nevím, co to znamená, ale ať to znamená, co to znamená, tak je to vrchol vandalismu, který by bylo potřeba řešit rázně. Nejlépe asi výpraskem,” okomentoval vytrhané sazenice Ladislav Stuchlík z Městského kulturního střediska Lázní Bělohrad.

Policie práci nezvaného umělce vyšetřuje jako poškozování cizí věci, za které hrozí rok vězení, nebo pokuta. Podobný problém se přitom ve městě vyskytl již zhruba před třemi lety. Pachatele se tenkrát dopadnout podařilo. Byl jím cizí člověk, který v lázních trávil léto.