Děti na Karlovarsku láká tábor na ekologické farmě

Karlovy Vary - O letošních prázdninách mohou děti za zábavou i poučením zamířit na Karlovarsko. Poprvé se tu otvírá letní tábor na ekologické farmě. Nejen, že se tu děti dozvědí, jak vznikají biopotraviny, ale naučí se tu také starat se o hospodářská zvířata.

Jak podojit krávu, postarat se o koně nebo z čeho upéct chleba a vyrobit jogurt. To a mnohem více poznávají děti na ekofarmě Kozodoj nedaleko Karlových Varů. Podle majitelky farmy by je ale měl týdenní pobyt především naučit žít v souladu s přírodou, zjistit, co přírodě škodí a co ne, naučit se mít rád zvířata.

Malí táborníci se každý den zapojují do běžných činností na farmě jako je třeba krmení zvířat nebo sbírání vajec. Na programu mají ale i pohybové hry nebo vaření. Jídlo si připravují převážně z biopotravin. O děti se kromě rodiny farmářky stará pět vysokoškolských studentů. Podle majitelky ekofarmy Pavlíny Štyndlové se děti rozhodně nenudí. „Jedna skupinka absolvuje den farmáře, další se víc zajímá o rostliny a jiná skupinka vaří v kuchyni,” říká majitelka. V noci spí děti ve stanech nebo v seníku. Mnohé z nich jsou na farmě poprvé, ale nadšené jsou bez rozdílu všechny. Oceňují přírodu a ze zvířat především koně.

Ekologicky zaměřený letní tábor se v západních Čechách koná vůbec poprvé. Pořádá ho organizace EkoConnect, která spolupracuje s jednotlivými farmáři v Čechách a Německu. „Projekt Učíme se na statku vychází z mých zkušeností ze statku v Německu a teď jsem ho přenesla do Čech. Ten tábor je takový první výsledek,” objasňuje nápad vedoucí projektu Lenka Navrátilová.

Letní tábory se na ekologické farmě budou opakovat i příští rok. Mezitím je doplní i jednotlivé výukové programy pro děti ze škol.