Radní v Hradci Králové řeší drahou záchrannou službu

Hradec Králové - Koncepce a rozpočet záchranné služby - o tom se v těchto dnech diskutuje ve vedení Královéhradeckého kraje. Kritikou nešetřil náměstek hejtmana Rostislav Všetečka. Vadí mu vysoké náklady. Služba by taky podle něj mohla zajišťovat lepší péči.

Plýtvají záchranáři v Královéhradeckém kraji penězi? Poskytují horší péči než by mohli? Náměstek hejtmana pro zdravotnictví Všetečka před zastupiteli uvedl: Jsem nepřítelem koncepce záchranné služby. Stojí 208 miliónů ročně. „Dovedl bych předložit koncepci o šedesát až osmdesát miliónů levnější, která by zajistila lepší péči, zajistila by podíl našich nemocnic,“ tvrdí Rostislav Všetečka. „Je to zcela nemožné, protože tato koncepce, která byla realizovaná ve všech krajích Česka, je tak na hraně. Naopak se snažíme o to, abychom získali větší prostředky,“ oponuje mu ředitel Záchranné služby Královéhradeckého kraje Ladislav Žabka.

Záchranná služba zajišťuje v kraji i sto výjezdů sanitek denně a dva letecké transporty ohrožených pacientů. Centrální dispečink v Hradci Králové řídí výjezdy sanitek ve 13 střediscích kraje a lety vrtulníku z hradeckého heliportu. „Ta naše koncepce, kterou náměstek předkládal před šesti lety, je zcela funkční,“ uzavírá Ladislav Žabka. „Předložím zdravotnímu výboru šestého května podrobný rozbor, a bude-li zájem, i nástin jiné koncepce, kterou podporují zahraniční odborníci, podporují ji experti fakultních nemocnic,“ slibuje Rostislav Všetečka. 

Zastupitelé podle předsedy zdravotního výboru s debatou o případných změnách v záchranné službě počkají. Situaci prý změnilo sdělení ministra zdravotnictví. „Připravuje zákon o záchranné službě. Tato služba bude částečně financována ze státních zdrojů,“ uvádí krajský zastupitel a předseda Zdravotního výboru Královéhradeckého kraje Jiří Stejskal. 

Právě dnes měl vicehejtman Všetečka, jak slíbil, předložit zdravotnímu výboru novou koncepci záchranné služby. Na jednání však nepřišel.