Český Krumlov kupuje padající skálu, která ohrožuje komunikaci

Český Krumlov - Rozsáhlou skálu nad hlavním tahem města kupuje Český Krumlov. Podle české legislativy jde o jedinou možnost, jak získat od státu peníze na její sanaci. Skála se totiž rozpadá a ohrožuje auta i silnici.

Prakticky nevyužitelné stovky metrů skály, která se postupně sune směrem k řece. V přírodě běžný jev. Problém ale je, že právě pod touto masou kamení vede hlavní tah mezi Českými Budějovicemi a Českým Krumlovem. Auta tudy míří i k hranicím a na Šumavu. O důležitosti této komunikace informoval i Robin Schniko (ODS), první náměstek hejtmana Jihočeského kraje.

Město frekventovanou silnici posunulo a zúžilo. Jde ale o krátkodobé opatření. Jediným řešením je podle všech zúčastněných zajištění skalního masivu. Jenže sanace bude stát kolem 90 milionů korun, které nemá ani město, ani kraj. Jde o významnou silnici a stát se nebrání pomoci. Je tady ale problém - skála patřila řadě soukromých vlastníků a těm úředníci peníze přidělit nesmí.

„Stát nemůže investovat státní prostředky do soukromého vlastnictví,“ vysvětlil Josef Pešl z Ředitelství silnic a dálnic v Českých Budějovicích. Nakonec právníci našli jediné řešení: problémovou skálu, která těžko k něčemu bude, musí město koupit. Jak potvrdila místostarostka Českého Krumlova Jitka Zikmundová (SN - Město pro všechny), v případě, že pozemky připadnou do vlastnictví města, financování a sanace jsou již připraveny.

S většinou vlastníků se město dohodlo na odkupu za symbolickou korunu. Vyjednávání se zadrhlo u jedné z majitelek žijících v Německu. I ta ale nyní souhlasí. Náročná sanace by podle představitelů městského úřadu mohla začít už letos.