Stěhování Romů v Karlových Varech

Karlovy Vary - Karlovarská radnice chce přestěhovat Romy z domu ve Studentské ulici a postavit pro ně speciální ubytovnu. Romskému občanskému sdružení se to nelíbí. Podle radnice je ale dům poničený a na jeho nájemníky si stěžují lidé z okolí.

Dům, ve kterém Romové žijí, je ve špatném technickém stavu. Byty jen stěží splňují hygienické normy. Podle náměstka primátorky města Tomáše Hybnera (ČSSD) chce proto radnice nájemníky přestěhovat. Většina z nich to ale odmítá. Ujišťují, že jsou spokojení a stávající situace jim naopak vyhovuje.

Zástupci radnice však tvrdí, že nájemníci dům po opravách rychle ničí. Tomáš Hybner říká, že „taková bytová jednotka je zničená, nepoužitelná a je tedy nutné do ní investovat další finanční prostředky. Samozřejmě na to potom doplácejí daňoví poplatníci.“

Město uvažuje, že Romy přestěhuje do speciální ubytovny, kterou bude možné snadno opravovat. Předseda Romského občanského sdružení Karlovy Vary Ladislav Bílý však oponuje, že o ty, kteří nejsou neplatiči, se musí město postarat a ne jim dát pouze nějaké přístřešky.

Takové argumenty ale vedení města odmítá. Tomáš Hybner dále vypočítává: „V případě, že bude problém, tak začneme křičet na městě a město se bude dál starat, a to takhle dál nejde.” Podle náměstka primátorky bude ubytovna, o které město uvažuje, na slušné úrovni. Terénní pracovník Romského občanského sdružení Lubomír Kiš se však obává, že radnice problém jen schová, ale nevyřeší. Pokud vznikne další ghetto, bude to špatné vzhledem k tomu, že v ghettu jsou potíže, především kriminalita. A Ladislav Bílý dodává: "Další ghetto si tady postavit nenecháme.”

Za stavbu nové ubytovny město podle Tomáše Hybnera zaplatí přibližně 7 milionů korun.