Kvůli nedostatku vody omezí Povodí Vltavy lodní dopravu

Jižní Čechy - Povodí Vltavy už po nadcházejícím víkendu zastaví lodní dopravu přes přehradu Kořensko u Týna nad Vltavou. Důvodem je nízká hladina vody v Orlické přehradě. Provozovatelé lodní dopravy musejí omezit provoz. Návštěvníci tak přijdou o nejdelší výletní lodní trasu.

Tak málo vody provozovatelé lodní přepravy na Orlíku i na Vltavotýnsku za poslední roky nepamatují. Překvapení jsou kapitáni lodí i výletníci, a to nejen malým množstvím vody, ale i všudypřítomnými sinicemi. „Odtok z Hněvkovické přehrady je malý a voda se zahřívá,” vysvětluje situaci starosta Týna nad Vltavou Karel Hájek.

Kromě koupání přijdou turisté i o další atrakci. Nedostatek vody totiž zastavil plavbu velkých výletních parníků z největší české vodní nádrže do Týna nad Vltavou. Hladina vody v Orlické přehradě klesá už několik týdnů. Oproti normálu se snížila už o dva metry. Pokud vydatně nezaprší, bude podle hydrologů ještě o další čtyři metry nižší.

Mírná zima a málo sněhu – to jsou hlavní příčiny nedostatku vody. Ani deště z posledních dnů situaci nijak nezlepšily. Stav vody trápí i další provozovatele lodní přepravy. Návštěvníci se už nesvezou například po Vltavě v Hluboké, ani po rybníku Svět.