Spory kolem D8 nekončí, navrch mají Děti Země

Ústí nad Labem - Tahanice kolem dostavby posledního úseku dálnice D8 mezi Ústím nad Labem a Lovosicemi pokračují. Městský soud v Praze dal za pravdu "Dětem Země" a až do vynesení končného rozsudku zakázal stavět dálniční tunel, který má procházet Českým středohořím.

Bude to koncert strojů, slibovali stavitelé dálnice ještě před půl rokem, když zahajovali práce na posledním úseku dálnice D8. Teď musí přibrzdit. „Pan soudce by si měl sednout ve Velemíně na jeden den na židli a celý den sedět, aby pochopil,“ zlobí se ústecký primátor Jan Kubata. „Pro nás to znamená pohromu. Pro lidi v těch obcích  to přinese další měsíce nebo roky, kdy se jim budou valit kamiony kolem jejich ložnic a obýváků,“ přidává se ústecký hejtman Jiří Šulc.  

Regionální politici se teď bojí, že dálnice nebude hotova ani do konce roku 2010. „Teď už začíná jít s tím zastavováním do tuhého. Samozřejmě jsou tam časové rezervy, ale už jsou minimální,“ potvrzuje vážnost situace Pavel Lány z Ředitelství silnic a dálnic. 

Zástupci ekologického sdružení rozhodnutí soudu vítají a netají se tím , že dalších šest žalob podaných kvůli dálnici v Ćeském středohoří nehodlají stáhnout. „Slibujeme si od našich aktivit to, že úředníci budou rozhodovat podle zákona i v případě tak velkých staveb jako je dálnice,“ říká Miroslav Patrik z organizace Děti Země. 

Podle Dětí Země stavbu dálnice nezkomlikovali oni, ale politici. „Hlavním vinikem je politická reprezentace, která se snaží prosadit dálnici v chráněné oblasti,“ tvrdí Miroslav Patrik. 

Ministerstvo dopravy je přesvědčeno , že konečný verdikt soudu bude jiný. „Nikde na světě není komunikace, která těsně před tunelem skončí a nebude propojena.Taková neexistuje,“ konstatuje s optimismem náměstek ministra dopravy Jiří Hodač. 

Lidé z ministerstva dopravy zatím tají, jak silné argumenty mají v šuplíku. Jsou ale přesvědčeni, že soud rozhodne jednoznačně ve prospěch dostavby dálnice.