V Českém Krumlově bude brzy otevřen unikátní fotoateliér

Český Krumlov - Unikátní českokrumlovský fotoateliér Seidel by se měl už počátkem června otevřít veřejnosti. V domě se zachovalo kompletní fotografické vybavení z první poloviny minulého století. Světovým unikátem je tady ale hlavně archiv 140 tisíc skleněných desek a negativů - podle historiků kompletní obrazová kronika části českého příhraničí.

Skoro sto let starý kopírovací stroj na pohlednice zůstal funkční, stejně jako dalších přibližně 70 přístrojů a fotoaparátů. Všechno patřilo rodině Seidelů - šlo o významné českokrumlovské fotografy. Dařilo se jim tak, že si kromě portrétování mohli dovolit dokumentovat život kolem sebe. Fotili třeba později zaniklé vesnice.

„Rodina Seidelů zhotovila takovou obrazovou mapu Šumavy a dnes jsme v úžasu, jak jsou kvalitní,“ nechal se slyšet David Weiss, fotograf a spolupracovník Muzea Fotoateliér Seidel. Seidelové přišli o živnost v roce 1949. Díky řadě náhod a historických zvratů ale jejich dům zůstal zachován, stejně jako vybavení včetně dekorací a hlavně unikátního archivu.

Podle ředitele Českokrumlovského rozvojového fondu Miroslava Reitingera nemá archiv v Evropě konkurenci. Budovu i s 80 tisíci skleněnými deskami a 60 tisíci negativy koupil v roce 2005 Českokrumlovský rozvojový fond. Jeho zástupci zahájili ambiciózní projekt - rozhodli se vše zajistit, uvést do původního stavu a ateliér i archiv zpřístupnit.