Desítky farmářů na Klatovsku končí s chovem prasat

Klatovsko - Důvod farmářů k ukončení chovu je jednoduchý - výkupní ceny masa jsou totiž pro zemědělce tak nízké, že se jim nevyplatí do svých chovů investovat. Podle zemědělců i Okresní agrární komory chov vepřů na Klatovsku pomalu zanikne, protože farmáři nemají z tohoto podnikání žádné zisky.

Zrušené chovy vepřů a poloprázdné chlévy těch farmářů, co se ještě snaží udržet na trhu - taková je situace klatovských chovatelů prasat. Všichni mluví o krizi. Vladimír Kadlec z Agromaschine Švihov však dodal, že stejná situace je i jinde v republice. Prase vážící 100 kg může chovatel prodat masokombinátům za 2800 korun. Náklady na kilogram živé váhy ho ale přijdou na 35 korun. Na každém kile ztrácí 7 korun. U jednoho prasete to dělá 700. V celém chovu jsou to pak desítky tisíc, jak potvrdil Josef Simeth z Agromaschine Švihov.

České chovatele likvidují podle předsedy Agrární komory levné dovozy masa ze zahraničí. Obstát v této konkurenci je podle Jana Veleby nemožné. „Musí to být nějakým způsobem dotované, za tu cenu to nemohou vyrobit,“ myslí si Josef Simeth a Vladimír Kadlec doplňuje: „Chystáme se investovat, ale zatím váháme. Uvidíme, co udělá cena.“ Zpracovatelé masa tvrdí, že nemohou kupovat prasata dráž. To by se pak podle nich musely zvednout prodejní ceny. Lidé by pak za kilo vepřového, uzeniny a dalších věcí platili více peněz.

Předseda agrární komory zase říká, že do 2 let naši zemědělci přestanou vepřové maso vyrábět. A protože se k nám bude jen dovážet, maso bude i dražší. „Když se to nevyrobí u nás a nebude domácí konkurence, tak samozřejmě porostou dramatickým způsobem ceny, klidně i o 40 procent,“ vyjádřil se Jan Veleba, prezident Agrární komory. Podle Okresní agrární komory je situace na Klatovsku kritická. Pokud bude tento trend pokračovat, do dvou let může z této oblasti chov prasat zmizet úplně.