Privatizace bytů v Pardubicích zřejmě přinese vysoké ceny

Pardubice - Pardubická radnice nemá peníze. Nepříjemnou situaci by mohla částečně vyřešit druhá vlna privatizace městských bytů. Nájemníci si ale stěžují, že jejich cena je příliš vysoká. S prodejem také nesouhlasí někteří opoziční i koaliční zastupitelé. Město by se prý ani ve finanční tísni nemělo zbavovat majetku, jak tvrdí zastupitel Pardubic Jiří Stříteský (ODS).

Vedení radnice navrhuje prodat byty až za 70 % jejich tržní hodnoty. To se nelíbí nájemníkům. V první vlně privatizace prý nedostali šanci. Teď je cena bytů příliš vysoká. Nájemnice městského bytu Danuše Vedralová připomněla, že tehdy nebyla možnost privatizovat byty za lepších podmínek.

Prodeji bytů chtějí zabránit také opoziční zastupitelé města. Podle nich se radnice zbavuje majetku kvůli vlastním chybám, na které doplácí městská pokladna. „Přijde nám opravdu nepoměrné chtít po občanech města vysoké ceny oproti dřívějším letům a na druhou stranu po firmě z Izraele, která staví komplex na Masarykově náměstí, chceme ceny 300 korun za metr čtvereční,“ prohlásil zastupitel Pardubic Jindřich Tauber (ČSSD).

Někteří radní i přes nesouhlas městské byty prodávat chtějí. O jejich konečné ceně jsou ale ochotni jednat. To potvrdil i radní Michal Koláček (SNK ED). O to, zda prodat či neprodat městské byty, svedou zastupitelé města ještě tuhý boj.