V Nové Olešné možná přistoupí k blokádě

Nová Olešná - Až k blokádě silnic jsou ochotní přistoupit zastupitelé Nové Olešné na Jindřichohradecku. Už několik let marně čekají na obchvat, který by odvedl kamiony z jejich obce. Řidiči právě tudy objíždějí zpoplatněné dálnice. O pomoc už požádali i policii.

Kvalitní a rychlá silnice se v Nové Olešné najednou ztrácí ve svahu a těžko přehledném terénu. Už před šesti lety tady bojovali za obchvat - město totiž leží na trase mezi Brnem a Českými Budějovicemi. A má tu smůlu, že právě tento koridor si oblíbily i kamiony pro objíždění mýtného na dálnici D1.

Podle starostky obce Lenky Hynkové se situace v Nové Olešné velice zhoršila - za poslední dny jí projede během jedné hodiny až šedesát dva kamionů.

Starostové uvádějí, že se počet kamionů na vytipovaných trasách zvýšil po zavedení mýtného asi o třicet procent. Nárůst zaznamenali i policisté a představitelé kraje. Konkrétní čísla nemají, ale obcím už chtějí pomoci. Jiří Klása z Krajského úřadu Jihočeského kraje k tomu dodává: „Došlo k tomu, že nákladní vozidla můžou ohrozit i maminky s dětmi.“

Představitelé Nové Olešné už kontaktovali policii. Podle mluvčího jindřichohradecké policie Jaroslava Berana je zmíněná oblast pod zvýšenou kontrolou. Jediným řešením je, podle místních, urychlená výstavba obchvatů kolem nejpostiženějších vesnic. Stát na ně ale zatím nemá peníze. Magdalena Přibylová, členka zastupitelstva Nové Olešné, upozorňuje na to, že vedení obce by mohlo přistoupit k blokádě silnice.

Situace by se podle oslovených dopravních odborníků i policistů měla zlepšit po zpoplatnění silnic prvních tříd. Konkrétně v Nové Olešné by si řidiči navíc měli zvyknout i na podstatně častější policejní kontroly.