Ostrava dluží 2,7 miliardy, roční splátky tvoří desetinu rozpočtu

Ostrava - Město Ostrava dlužilo ke konci loňského roku zhruba 2,7 miliardy korun. V letošním městském rozpočtu je na splátky dluhů vyčleněno 688 milionů korun, což je necelá desetina rozpočtu, který činí 7,3 miliardy korun. Přesto město zvažuje, že si vezme další půjčku, a dluh nepovažuje za nepřiměřený.

„Zdá se to jako obrovské číslo, ale na druhou stranu ta dluhová zátěž je přiměřená a město není kritizováno za to, že by si půjčovalo příliš mnoho. Naopak máme ještě značný prostor k tomu, abychom si další peníze půjčili,“ vysvětlil náměstek primátora Lukáš Ženatý (ODS).

Největší část dluhů je z vydané emise dluhopisů, díky níž město v roce 2004 získalo tři miliardy korun. Dluhopis je druh cenného papíru, za něhož získá subjekt, který ho vydal, určité finanční prostředky. „Ten, kdo ho koupil, každý rok dostává jakýsi výnos z toho, že ten cenný papír vlastní. To jsou jedny peníze, které musíme každý rok splácet,“ vysvětlil Ženatý. Dodal, že město pak každý rok ještě odkládá peníze do takzvaného umořovacího fondu. Šetří na to, aby na konci splatnosti dluhopisů mělo dostatek peněz na jejich plné splacení.

Ostrava v roce 2010 splatí úvěr ve výši 1,5 miliardy korun u České spořitelny. Byl použit na financování dříve poskytnutého úvěru a také na splacení první emise obligací. Ostravě zbývá z tohoto dluhu doplatit asi 300 milionů korun.