Ze Sosnové zmizely poslední nelegální odpadky

Liberec - Nelegální odpad v Sosnové na Českolipsku je už zpátky v Německu, odkud pocházel. Německé firmy přivezly do bývalého zemědělského podniku už před třemi lety asi 6.500 tun nerecyklovatelného odpadu. V posledních dvou měsících se vrátilo zpět asi 2.000 tun plastů. V Sosnové tak už žádné odpadky nejsou. Jejich odvoz a likvidaci zaplatila německá strana.

Odpady přijala v Sosnové česká podnikatelka Dana Hálová, která ale později bránila jejich odvozu. Děčínský soud proti podnikatelce nařídil exekuci a odvozu odpadu nic nebránilo. Česká inspekce životního prostředí jí uložila pokutu přes jeden milion korun. Hálová zatím splatila 210.000. Část odpadu zlikvidovala sama, poté jí ale došly peníze.

Soudní znalec v odpadech neobjevil žádné nebezpečné příměsi, které by škodily lidskému zdraví a životnímu prostředí. Na vrácení odpadů do Německa se dohodlo ministerstvo životního prostředí se spolkovými zeměmi, odkud odpady pocházejí. Stejné německé firmy, které odpady do Sosnové přepravily, je zase vozily zpátky.