Pražské gorily hlídá devět nových kamer

Praha - Populární gorily ze zoologické zahrady v Tróji monitoruje devět nových kamer. Mají je chránit před útoky neukázněných návštěvníků zoologické zahrady. Například loni v červenci jim někdo hodil do výběhu jablka, ve kterých byly zapíchnuté hřebíky. Gorilám se naštěstí nic nestalo. Kdyby byly tyto kamery nainstalovány už tehdy, dala by se z nich zjistit podoba útočníka. Venkovní i vnitřní prostor nyní snímá celkem dvacet kamer.

Ihned po útoku se zvýšil počet lidí, kteří mají za úkol dohlížet na bezpečnost goril. Po celou otvírací dobu pavilonu jej nyní hlídají čtyři zaměstnanci bezpečnostní agentury. Jsou tam ještě průvodci, kteří vypomáhají návštěvníkům i agentuře.

Nové kamery byly zakoupeny z peněz, které mezi sebou vybrali pražští zastupitelé. Peníze měly původně sloužit jako odměna za informaci, která by vedla k dopadení pachatele loňského incidentu s jablky s hřebíky. Nikoho se však nepodařilo vypátrat a policie případ odložila.

„Nejmenší Tatu bude 30. května slavit první narozeniny, velká oslava pro návštěvníky proběhne 1. června. Tatu má objednaný speciální dárek z Afriky,“ prozradil v Dobrém ránu novinky ze zoologické zahrady ošetřovatel goril Marek Žďánský.