Na Plzeňsku hořel objekt s chemikáliemi

Kunějovice (Plzeňsko) - Na Plzeňsku v dopoledních hodinách hořel objekt soukromé firmy, kde byly skladovány chemikálie. Nacházet by se zde mělo 250 kilogramů kaprolaktamu, který se používá na výrobu syntetických vláken. Při hoření uvolňuje velké množství toxinů, na místo proto také kromě hasičů dorazili i úředníci z odboru životního prostředí. Škoda je vyčíslena na 350 tisíc korun, nikdo nebyl zraněn.

Pravděpodobnou příčinou požáru je závada na termostatu zařízení, které se používá k výrobě plastových a silonových výrobků. „V průběhu polymerace došlo v jednom z technologických zařízení pravděpodobně v důsledku poruchy termostatu k přehřátí a následnému výbuchu. Při něm se vznítil materiál. Shořelo 2,5 kg látky, k ostatní se oheň nedostal,“ uvedl Jiří Filípek z krajského hasičského sboru.

Na místě zasahovaly tři jednotky hasičů. Dostavili se také specialisté na životní prostředí kvůli velkému množství toxinů, které se při spalování kaprolaktamu uvolňují. V ovzduší nic nezjistili, vzorky půdy a vody vyhodnotí v laboratoři.