Skupina poslanců ODS chce zrušit systém placených zón v Praze

Praha - Část poslanců ODS chce prosadit novelu zákona, která by zrušila systém zón placeného parkování v Praze. Vadí jim, že na něj doplácejí lidé, kteří sice v určité městské části Prahy žijí, nebo pracují, ale nemají tam trvalé bydliště, nebo sídlo firmy. Systém placených zón zavedla Praha 1, 2, 3 a 7. Poslanci připravili novelu zákona, která by měla stanovit pro všechny občany rovné podmínky. Kartu by si mohl koupit kdokoliv za jednotnou cenu. Pražský magistrát s novelou ale nesouhlasí.

Návrh na změnu pravidel připravili poslanec David Šeich (ODS) a jeho dva straničtí kolegové - František Laudát a Eva Dundáčková. Poslanecký klub ODS o jejich nápadu teprve bude jednat. Šeich i Dundáčková přiznávají, že se mezi poslanci ODS zřejmě povede debata o tom, zda je vhodné takovým způsobem zasahovat do pravomocí městských částí. Vědomi jsou si i toho, že s jejich návrhem nesouhlasí komunální politici ODS v Praze.

Podle autorů novely by zákon měl stanovit pro všechny občany rovné podmínky pro nákup karty do placené zóny. „Modré zóny zavádí dvojí režim pro občany České republiky, a to si myslím, že není možné, aby tu byli občané dvojí kategorie. Prostě jsou to čeští občané, platí tu jednotný režim, platí stejné daně,“ myslí si jeden z autorů návrhu poslanec David Šeich. Na nový parkovací režim podle něj doplácí mnoho lidí, kteří do příslušných městských částí denně dojíždějí do zaměstnání. Problémy s novým systémem podle poslance mají i samotní rezidenti. „Jsou tu lidé, kteří si objednají řemeslníky k sobě domů, a ti odmítnou přijet, protože nemají možnost zaparkovat a dostat se komfortně ke svému zákazníkovi,“ řekl.

Zóny a regulační omezení mají podle náměstka pražského primátora Rudolfa Blažka (ODS) chránit především rezidenty a snížit intenzitu dopravy v centru. Zrušení zón by ale podle něj stejně nepřineslo to, že by v centru mohli zaparkovat všichni. „Firmy nemohly parkovat ani před zavedením placeného stání před svým domem, předtím byla jediná možnost - vyhradit si parkovací stání za 50.000 ročně, a to si rozhodně nemohli dovolit všichni občané,“ vysvětlil Blažek. Situace v parkování před zavedením zón byla podle něj tragická. Se zónami jsou spokojeny také městské části, kde placené parkování funguje, návrh poslanců se jim nelíbí.

Blažek kritizuje také to, že návrh poslanci nekonzultovali s městy, kterých se to týká. „Stejně jako skupina poslanců ČSSD, kteří podali stížnost k Ústavnímu soudu, se neobrátila předtím na město, ani město se svým návrhem neseznámila, ani tato skupina městu návrh neukázala,“ uvedl Blažek.

V levobřežní části Prahy 1 začaly fungovat modré zóny stejně jako v Praze 2 loni v listopadu. V únoru se připojila Praha 3, od března pak Praha 7. Některé změny v pravidlech pro placené zóny zvažuje i pražský magistrát. V plánu je například zavedení sociálních karet pro Pražany, kteří pečují o své nemobilní příbuzné, nebo smíšených zón, které by přes den fungovaly jako návštěvnické, v noci by sloužily pro trvalé obyvatele.