Stometrové větrné elektrárny u Slavkova nedostaly stavební povolení

Slavkov u Brna - Větrné elektrárny na kopci poblíž slavkovského bojiště zřejmě nebudou. Sporný projekt za 160 milionů korun nedostal po třech letech debat a správních řízení stavební povolení. Dva stometrové větrníky by totiž mohly pokazit krajinný ráz a navíc s nimi nesouhlasí majitelé okolních pozemků, řekl dnes Josef Pukowietz z rousínovského stavebního úřadu. Investor se může obrátit na soud.

Stožáry měly stát na kopci mezi Rousínovem, Slavkovem u Brna a Velešovicemi. Elektřinou mohly zásobovat několik tisíc lidí a rousínovská radnice by navíc dostala nemalý příspěvek do svého rozpočtu, pravděpodobně v milionech korun.

Ochránci přírody i někteří místní ale upozorňovali na to, že stavba ovlivní životní prostředí, ublížit by mohla především ptákům v okolí, a poškodí výhledy na lokalitu v blízkosti bojiště, kde se roku 1805 střetla francouzská, rakouská a ruská vojska. Odpůrci poukazovali také na blízkost radaru NATO. Elektrárny by podle nich zasahovaly do jeho ochranného pásma.

Stožáry už podle původního plánu měly stát. Společnost Eldaco měla i stavební povolení. Na stranu odpůrců se ale postavil jihomoravský krajský úřad a také ministerstvo životního prostředí. Rousínovský stavební úřad tak musel svoje původní stanovisko přehodnotit a uznal, že stavba by skutečně na plánovaném místě nebyla vhodná.