Na Pardubicku mají domy pro seniory přeplněno

Pardubice - Domovy pro seniory v Pardubickém kraji jsou přeplněné. Nemohou přijímat další klienty. Situace se nezlepšuje už několik let. Navíc už došla tak daleko, že ředitele domovů pro seniory se často klienti snaží zkorumpovat.

V některých regionech kraje čekají na jediné místo v domovech pro seniory tři nebo i čtyři zájemci. Problém má i samotné krajské město Pardubice. „V současné době mámě v pořadníku 790 žádostí a v zařízení pro seniory je 200 míst,” říká Danuše Fomiczewová, vedoucí Odboru sociálních věcí Pardubického kraje.

Plno hlásí i všechny domy s pečovatelskou službou. Další zájemce proto přijímat nebudou. A to do té doby, dokud by se nedostavěl další dům s pečovatelskou službou, jak uvedl starosta Sezemic Bohumil Kopecký.

Ředitelé domovů pro seniory jsou nuceni žádosti velmi často odmítat. Vznikají pořadníky uchazečů, ovšem podle nich se jen málokdo řídí. „Základními hodnocenými kritérii jsou zdravotní stav a sociální situace žadatele. Datum podání žádosti již není rozhodující,” vysvětluje vedoucí Domova pro seniory v Pardubicích Petr Krejčí.

Lidé už jsou zoufalí. Pro to, aby měli šanci umístit své rodiče nebo prarodiče v domově pro seniory, jsou ochotni velmi často uplácet. Za místo v takovém zařízení nabízejí i 30 tisíc korun. Snahy o korupci připustila i Danuše Fomiczewová: „Nedostatek volných míst může vyvolat korupční prostředí. I tady na kraji jsme se s tím setkali.” A situace se bude podle sociálních pracovníků zhoršovat. V příštích letech se totiž očekává dramatický nárůst počtu seniorů.