Díla Andyho Warhola jsou k vidění na Kampě

Praha - Obrazy Marylin Monroe, čínského vůdce Mao Ce-tunga nebo známé série autonehod od Andyho Warhola jsou ode dneška k vidění v Praze. Museum Kampa vystavuje díla amerického výtvarníka ze slavného cyklu Katastrofy.

„Byla to fotka letecké havárie a na titulní straně novin stálo: 129 mrtvých,” datoval Andy Warhol okamžik, od kterého začal malovat jeden ze svých nejslavnějších cyklů – Katastrofy. Podle ředitelky Musea Kampa Medy Mládkové sérií těchto děl předběhl svou dobu: „Tenkrát jsem ji nemohla pochopit, já jsem ji cítila úplně jinak, ale dneska v tom žiju, dneska je takový svět.”

Vystavovaná díla už podle názvu cyklu spojuje téma katastrofy. Část prací patří do série vytvořené začátkem šedesátých let a reflektuje Warholovo zaujetí smrtí a stejně tak jeho posedlostí „patnácti minutami slávy“. Jiné dokumentují život slavných jako například portrét Jackie Kennedyové těsně před a těsně po atentátu na jejího muže. Ostatní zaznamenávají život běžných lidí, např. tisky inspirované rasovými nepokoji v Alabamě nebo automobilovými a leteckými nehodami. Úspěchy těchto obrazů byly pro Warhola důkazem, že společnost si žádá podívanou v podobě smrti. „Například říkal: Měl jsem moc rád Kennedyho, byl to výborný prezident, ale když umřel, tak mi to bylo jedno. On byl takový cynik,” dodává Mládková.

O obrazech Andyho Warhola se naposledy mluvilo hlavně v květnu, tehdy totiž newyorská aukční síň Christie´s vydražila rekordní částku – 71,7 milionu dolarů – za jeho obraz Srážka zeleného automobilu. Tento obraz se tak stal nejdražším prodaným Warholovým dílem a překonal i loňskou dražbu obrazu někdejšího čínského vůdce Mao Ce-tunga. Obrazy z cyklu Katastrofy se tak staly nejlépe prodávanými díly Andyho Warhola.

Andy Warhol patří mezi nejslavnější umělce 20. století. Jeho díla často znázorňovala banality jako polévkové konzervy nebo láhve od limonády. Rád se zavíral do ticha, kde se pak obklopoval televizemi, kočkami, starožitnostmi i kupou kýčovitých věcí. Jeho záliba ve fotografování a nakupování hraničila s posedlostí. Kromě žádaných uměleckých děl po něm zůstalo i několik výstižných výroků. Nejznámější z nich je ten o pomíjivosti slávy: „Ve druhé polovině dvacátého století může být každý slavný jen 15 minut“.

Zemřel před dvaceti lety na následky rutinní operace ve věku 58 let. Jeho památku kromě nově otevřené výstavy připomíná i film Warholka, který do českých kin vstoupil minulý týden.