Mezinárodní setkání příznivců tetování v Praze

Praha - Už od pátku probíhá v Praze mezinárodní festival tetování – Tattoo Convention Prague 2007. Soutěžní setkání tatérů z celého světa se v České republice koná už podeváté a představuje práce 75 autorů. Návštěvníci festivalu mají jedinečnou možnost se nechat ozdobit za nezvykle nízké ceny. Součástí festivalu je samozřejmě také bohatý doprovodný program.

Pražská sportovní hala Slavia se o víkendu proměnila v jeden velký tetovací salón. Většina tatérů si s sebou rovnou přivedla zákazníky, na kterých bude předvádět svou práci. Vedle přehlídky jednotlivých umělců se tu totiž soutěží i o nejlepší díla, a to hned v devíti oblastech. Porota se musí shodnout na nejlepších výtvorech v těchto tradičních kategoriích: Black&White, Colours, Large, Small, Most crazy, Biomechanic, Asia, Ornament a Individual. V neděli bude vyhlášen také absolutní vítěz, své poháry si odnesou například i nejlepší tatéři jednotlivých dnů.

Na festival se do Prahy sjíždějí tatéři z 16 zemí světa, letos se vedle evropských zemí objevili také zástupci Ruska, USA nebo Japonska. Způsob tetování, symbolika, ale i předlohy se v různých částech světa liší. „Evropanům se víc líbí reálné obrazce a krásné tetování, Japonci hledají v tetování víc duchovna. Například zobrazování zvířat, která přináší sílu,“ vysvětluje svůj odlišný styl japonský tatér Horizaru. Vedle běžných návštěvníků, profesionálů a prodejců se na Tatto Convention vydávají také ti, kterým záleží na výběru autora svého budoucího tetování a chtějí si vybrat.

Na absolutního vítěze Mezinárodního festivalu Tattoo Convention Prague 2007 čeká broušený pohár. Mezi tatéry jde o velice prestižní ocenění. Podobné festivaly také slouží jako veletrhy - tatéři na nich konzultují a vyměňují své techniky.

Každý ročník přibývají Tattoo Convention návštěvníci. Samotný fenomén tetování se totiž ve společnosti rychle rozšiřuje – na rozdíl od většiny dvacátého století, kdy bylo tetování spojováno například s kriminalitou. Negativní vnímání tetování se v devadesátých letech proměnilo v jeho oslavu a masové rozšíření. „Dneska už se to rozmáhá od sportovců, přes zpěváky, herce, což dřív nebylo. A mladý lidi do toho jdou dost naplno, že nemají malý práce, mají celý rukávy záda,“ upozorňuje Rony, pořadatel pražského setkání.

Dosud se neví přesně, odkud tetování pochází. Jeho projevy je možné nalézt po celém světě. Dokonce i v Evropě sahá jeho historie několik tisíc let zpátky – tetovanou nohu měla totiž i „legendární evropská mumie” – Ötzi. V některých kulturách je tetování pouhou ozdobou, v jiných slouží například k odlišení sociálního postavení nebo k duchovním účelům. Typické je tetování válečníků. Tetování měl například i britský král Jiří V.

Součástí programu byly koncerty kapel Post-It a Gaia Mesiah. Návštěvníci mohli zhlédnout také show Circus Mundus Absurdus nebo navštívit výstavu akademického malíře Jiřího Lhoty. Své zboží nabízelo několik spřízněných obchodů a piercingových studií.