Senát nabídne dvě výstavy o Albrechtu z Valdštejna

Praha - Tři města, které spojuje jedno jméno – Albrecht z Valdštejna, jedna z kontroverzních osobností české historie. Frýdlant, Cheb a Jičín představují svou minulost i současnost ve výstavní síni Senátu na nádvoří Valdštejnského paláce.

Dvě z měst, Frýdlant a Jičín, Albrecht z Valdštejna budoval, v tom třetím, Chebu, byl zavražděn. Města teď přichystala expozice o své historii a současnosti a hlavně vztahu k jednomu z nejvýznamnějších českých šlechticů a vojevůdců 16. století.

Záštitu nad celou akcí převzal předseda senátu Přemysl Sobotka. Proč právě senát a Albrecht z Valdštejna? Valdštejnský palác, současné sídlo horní komory parlamentu, totiž patří k největším budovatelským úspěchům známého vévody. Na výstavě Valdštejnská města jsou k vidění staré mince, keramika, knihy a předměty typické pro každé z měst. První a zatím jediná výstava věnovaná Valdštejnovi se konala u příležitosti třístého výročí vévodova zavraždění v Chebu. Byla realizována v roce 1934 v paláci a v jízdárně, které Valdštejn nechal postavit.

Frýdlant, Jičín a Cheb se taky podílejí na velké výstavě Albrecht z Valdštejna a jeho doba, kterou chystá senát ve Valdštejnské jízdárně od poloviny listopadu. Vévoda na něm bude představen jako člověk, podnikatel i válečník.