Na Karlovarsku chybí peníze na bezpečné železniční přejezdy

Karlovy Vary - Řidiči často na železničních přejezdech hazardují se životem. S takovým závěrem ukončili kontrolní akci policisté na Karlovarsku. Podle nich by nebezpečné přejezdy měly mít závory nebo  výstražná světla. Na to ale nejsou peníze.

Na jednom z nejnebezpečnějších železničních přejezdů v kraji napočítali policisté během hodiny pět řidičů, kteří ignorovali dopravní značku a projeli bez zastavení. „Stane se to tak, že je člověk zamyšlený,“ přiznává se přistižený řidič. „Na železničních přejezdech je většina dopravních nehod tragická, protože ten vlak nikam nemá šanci uhnout,“ uvádí velitel Dopravního inspektorátu v Karlových Varech Milan Křimský. 

Podle statistik karlovarských policistů je výrazně méně nehod na přejezdech, které chrání závory. Ty ale kvůli nedostatku peněz na desítkách míst chybí. Správa železnic proto volá po změně zákona. „V řadě evropských zemí již tato úprava je platná. Vlastník komunikace se podílí na nákladech potřebných na údržbu a provoz přejezdů,“ říká mluvčí Správy železniční dopravní cesty Anna Kodysová. 

S tím ale správci silnic nesouhlasí. „Budou za to zodpovídat dva subjekty a fakticky ten stav akorát zhorší, nic víc,“ tvrdí náměstek hejtmana Karlovarského kraje Jan Zborník. „Nemám informace o tom, že by se chystala změna legislativy v této oblasti, rozhodně se však nebráníme diskuzi,“ naznačuje postoj Ministerstva dopravy ČR jeho mluvčí Karel Hanzelka. 

Podle Státního fondu dopravní infrastruktury situaci zlepší postupné snižovaní počtu míst, kde se kříží silnice se železnicí. Náměstek ředitele Státního fondu dopravní infrastruktury Jiří Novák odhaduje, že ty nejhorší přejezdy stát zabezpečí v průběhu deseti let.