Starostové v Karlovarském kraji bojují proti hazardu

Karlovy Vary - Někteří starostové v Karlovarském kraji se snaží, aby radnice mohly lépe kontrolovat herny. Dokonce už založili sdružení proti hazardu. Obce dnes sice například mohou vyhláškou zakázat provoz herních automatů na mince, herny je však rychle nahradí interaktivními videoautomaty, na které obecní vyhláška nedosáhne. Ty povoluje ministerstvo financí podle Svazu měst a obcí bez ohledu na přání samosprávy. Starostové se bojí, že s rostoucím počtem heren bude také růst počet trestné činnosti s tím související.

V Sokolovské ulici v Karlových Varech přepadl násilník s nožem v ruce obsluhu a donutil ji, aby mu vydala peníze. Ženě ještě nastříkal do očí slzný plyn. Kriminalisté po útočníkovi zatím marně pátrají. V Ostrově se gambler vloupal na evangelickou faru. Chtěl ukrást něco, co by mohl prodat a získat tak peníze na automaty.

Provozovatelé heren a restaurací ale s omezováním automatů nesouhlasí. Miroslav Baláž z Ostrova se obává, že by kvůli tomu zkrachoval. „Z něčeho musím platit nájem,“ uvedl.

Ministerstvo financí uznalo, že co se týče videoterminálů, technický pokrok předběhl legislativu. Stávající zákon na ně totiž nepamatuje. „Jde o díru v zákoně,“ uvedl mluvčí Ondřej Jakob. Podle něj by měl problém vyřešit nový loterijní zákon. Jeho návrh předloží ministerstvo ještě do konce letošního roku. Loni se počet herních automatů zvýšil o 12 procent a videoautomatů o polovinu.