Královehradecké zastupitelstvo zveřejní na internetu zápisy z jednání

Hradec Králové - Od června budou na internetu k dispozici zápisy z jednání výborů krajského zastupitelstva. Občané nyní nebudou muset podávat žádosti, budou se moci seznámit se zápisem bezprostředně po zasedání zastupitelstva připojením na webové stránky kraje. Změna jednacího řádu je reakcí na kritiku veřejnosti a především aktivisty Stanislava Pence.

Když chtěl Stanislav Penc vědět, jak pracují výbory kraje, požádal o zápisy z jednání za posledních pět let. Za dva měsíce dokumenty za tři sta padesát korun dostal, ale některé z nich byly téměř celé začerněné. Za měsíc budou už tyto dokumenty volně na webu zastupitelstva.

„Je to dobrý posun, jen je tristní, že to je až osm let po dvou funkčních období krajského zastupitelstva,“ říká předseda Strany zelených Penc. Začerňování některých pasáží se však kraj, podle právníka Karla Bašeho nevyhne. Mohlo by dojít k porušení ustanovení zákona o ochraně osobních údajů.

Zastupitelé kraje naopak odmítli požadavek, aby jednání výborů byla veřejná. "Občan, který bude mít zájem, může požádat o účast na zasedání a v devadesáti devíti procentech mu bude účast umožněna, sdělil náměstek hejtmana Rostislav Všetečka. Kvůli výkladu této problematiky se chce Penc obrátit na správní soud.