Jihlavskému fotbalovému klubu hrozí finanční krize

Jihlava - Hlavní sponzor fotbalového klubu FC Vysočina Jihlava, kterým je stavební firma PSJ, nebude klub po 30. červnu financovat. Sponzor, který investuje do klubu miliony korun ročně, se nepohodl s městem. To chtělo svůj podíl v klubu přenechat soudně trestanému podnikateli ze Slovenska, proti prodeji byli i zastupitelé.

Fotbalisté FC Vysočina Jihlava předloni hráli ještě první ligu. Město a kraj investovaly 180 milionů do nové tribuny, osvětlení i trávníku. Klub však sestoupil a nyní hraje ve 2. lize. Nyní ho s největší pravděpodobností čekají finanční potíže.

„Současné stanovisko je od 1.7 2008 ukončit podporu fotbalovému klubu a usilovat o prodej akcií FC Vysočina,“ sdělil mluvčí sponzora Miroslav Fuks. Důvodem jsou neshody mezi akcionáři a přetrvávající způsob jednání města vůči stavební firmě PSJ.

Náměstek primátora Radek Vovsík ale vinu necítí, a to i přesto, že právě on navrhl prodej padesáti procent akcií FC Vysočina podvodníkovi ze Slovenska. Zastupitelé ale nakonec prodej neschválili. „Téhle kauzy PSJ využívá, v pozadí všech těch motivů se schovává pozadí všech výběrových řízení na magistrátu,“ říká Vovsík.

„Pro jihlavský fotbal, hráče, město i fanoušky by bylo nejlepší, aby se zainteresované strany dohodly,“ komentoval situaci kapitán klubu Michal Kadlec.

Podle mluvčího Fukse nemusí být rozhodnutí o ukončení spolupráce definitivní. Záleží jen na tom, jak dopadne společné vyjednávání největších akcionářů, města a PSJ. Jasno by mělo být do měsíce.