Celníci kontrolují největší západočeskou tržnici

Cheb - Asi 600 celníků z celé republiky dnes kontroluje stánky, automobily i skladové prostory v jedné z největších tržnic v západních Čechách: v tržnici Svatý Kříž u Chebu. Jde tak o jednu z největších akcí celní správy za poslední roky. Kontrolní akce je zaměřena zejména na prodej nelegálních tabákových výrobků.

„Získali jsem povolení pražského státního zastupitelství na kompletní prohlídku celého areálu. Zkontrolujeme všech asi 450 stánků, ale i automobily, které zde parkují a ve kterých by mohlo být nějaké zboží a také kontejnery v zadní části areálu, kde se skladuje zboží,“ uvedla Blahutová.

Kontrola ve Svatém Kříži souvisí s nedávnou akcí celníků Astor, která byla zaměřena na nelegální výrobu a prodej cigaret. Celníci pří ní minulý týden v Letech u Dobřichovic objevili nelegální továrnu na cigarety, která mohla produkovat až 2500 cigaret za minutu. Desítky při akci zadržených lidí mohly státu jen na daních způsobit předběžnou škodu 134 milionů korun. „Je možné, že právě v tržnici Svatý Kříž mohli být odběratelé nelegálních cigaret,“ dodala Blahutová.

Velký počet celníků, kteří přijeli prakticky ze všech celních ředitelství z České republiky, je nutný proto, aby se tržnici podařilo zkontrolovat během jednoho dne.

Podle Blahutové řada prodejců hlavně textilu oproti běžné praxi své stánky po příjezdu celníků ani nezavřela. „Zřejmě už zabraly naše opakované kontroly a trhovci už tolik padělků značkového textilu neprodávají,“ dodala Blahutová.

Kolik padělků a nelegálních cigaret celníci našli, bude známo nejdříve zítra. I po dnešní kontrole zůstane na tržnici zatím neomezený dohled.