Vodáci uklízeli "svou“ řeku Otavu

Tábor - Do úklidu Otavy se o víkendu pustily dvě stovky vodáků. Sbírali odpady, které přineslo jarní tání nebo je na březích řeky zanechali vandalové. Letos poprvé se v jeden den do akce pustili lidé ze čtyř měst podél řeky. Osmdesát kilometrů dlouhý úsek od Sušice až po Písek vydal přes 16 tun odpadu.

Je deset hodin dopoledne. K řece Otavě v Kestřanech přijíždí jedna ze skupin vodáků. Připravit lodě, upnout záchranné vesty vyfasovat igelitové pytle a rozdělit si úlohy v kánoích. Lodě vyrážejí na dvacetikilometrový úsek. Hned po prvních metrech končí v igelitových pytlích první odpad. „Nacházíme hlavně petlahve. Je vidět, že tam ty odpadky jsou,“ říká členka vodních skautů Kestřany Karolína Velcová. „Kromě takových obligátních věcí, jako jsou plastové lahve, se dá najít i pneumatika, lednička, dokonce jsme našli i pračku,“ doplňuje jí manažer projektu Pavel Lahodný. „Chceme pro vodáky na nadcházející období připravit řeku Otavu tak, aby byla co nejčistší,“ vysvětluje smysl akce místostarostka Strakonic Ivana Říhová.  

Vodáci letos vyčistili osmdesátikilometrový úsek řeky v rámci projektu Otavská plavba. Ten vznikl před sedmi lety. Letos poprvé se do projektu zapojila i všechna čtyři města na Otavě, Sušice, Horažďovice, Strakonice i Písek. „Cílem akce byla jednak společná propagace této krásné destinace a také zpříjemnění a zpřístupnění řeky Otavy,“ dodává Ivana Říhová. „Většinou turisté berou Otavu jako jeden region, jako jednu destinaci, a tak se ta města, kterých se to týká, dohodla, že by spolu měla spolupracovat,“ potvrdil Pavel Lahodný. 

Otava patří k našim nejoblíbenějším řekám. Ročně jí sjede přes dvacet tisíc vodáků.