V horkém počasí potřebují zvláštní péči i zvířata

Jihlava - Nejen lidi ale i zvířata trápí tropické vedro. Majitelé by jim měli věnovat více pozornosti a průběžně je sledovat. I u zvířat totiž hrozí z vedra vážné zdravotní komplice. V některých případech i smrt.

Nejdůležitější zásady, jak chránit zvířata v těchto parných dnech, se příliš neliší od těch obecně známých - pravidelný pitný režim, lehká čerstvá potrava a minimální pobyt na slunci. Jihlavský veterinář Přemysl Novák k tomu dodává: ”Když se pejsek přehřeje, chladit lokálně, studený hadr dávat na zátylek a postupně přivádět na normální teploty.” Nejlepší pro zvířata v těchto parných dnech je pobyt v lese či lesoparku a nebo v chladné místnosti domů.

Jihlavská zoologická zahrada nemusela kvůli vysokým teplotám vzduchu přijmout žádná mimořádná opatření. Dvě hodiny po poledni hroši, klokani, levharti i zebry odpočívali ve stínu. Jen výjimečně byla vidět slunící se zvířata. ”Jsou druhy, kde používáme i to sprchování,ale především to je v tom, že mají možnost nalézt stín,” popisuje péči o zvířata ředitelka jihlavské ZOO Eliška Kubíková. Podle veterináře zoologické zahrady Aleše Tomana chodí kvůli počasí i méně návštěvníků a ti mají i méně zážitků, neboť většina zvířat vyhledává stín.

Ošetřovatelé v ústecké zoologické zahradě museli před horkem ukrýt některá zvířata. Podle Romana Nešetřila z oddělení propagace současná vedra nesvědčí především levhartům sněžným, které ošetřovatelé v takovém vedru vůbec nepustili do venkovního výběhu. Šelmy zůstali v chladnějším pavilonu. Lachtanům zase ošetřovatelé neustále vyměňují vodu v jejich bazénu, protože teplota vody nesmí překročit 20 stupňů Celsia. Horkem ale trpí i zvířata z teplých krajů, kterým většinou stačí dostatek tekutin a místo ve stínu. Slonům a nosorožcům zase ošetřovatelé naordinovali pravidelnou sprchu, jež je ochlazuje.