Ve Chvaleticích znovu začala likvidace skladu chemikálií

Pardubice - Ve Chvaleticích na Pardubicku se znovu rozbíhají práce v nepovoleném skladišti chemikálií. Osmiměsíční přestávku v likvidaci nebezpečných látek způsobil nedostatek peněz, nové výběrové řízení i šetření antimonopolního úřadu. Desítky tun nezákonně uskladněných jedů úřady objevily vloni v červnu. Od té doby se podařilo zlikvidovat zhruba polovinu všech odpadů.

V listopadu chvaletický areál opustil poslední transport s nebezpečnými látkami. Od té doby se tu práce zastavily. Radní Pardubického kraje Petr Šila to zdůvodnil: „Došly nám tehdy prostředky, které jsme měli ze státního rozpočtu. Také nám skončila smlouva s likvidační firmou Dekonta.”

Likvidaci chemikálií pozdrželo nové výběrové řízení i prověřování zakázky Úřadem na ochranu hospodářské soutěže. Po osmi měsících se do skladů vrátili specialisté v ochranných oblecích. Otakar Herberk z likvidační firmy odhaduje, že na místě bude až 50 tun nejrůznějších chemikálií. Dokonce připustil, že by zde mohly být i jaderné materiály. „Nemůžeme odhadnout, co tam také bude a s čím se chemici setkají,” tvrdí starostka Chvaletic Blanka Zaklová.

Co skrývají tisíce nádob a lahviček, chemikům pomůže odhalit nový přístroj. Takzvaný Romonův spektrometr během okamžiku látku vyhodnotí. Specialistka z firmy Dekonta Petra Najmanová popisuje: „Nejdřív probíhá vyhledávání v databázi přístroje a pak dojde k identifikaci vzorku.”

Protizákonné ukládání jedů stále šetří policie. Posledního provozovatele skladu Ladislava Pilce dosud nenašla. Policisté spolu s vojáky areál hlídají. „Areál byl střežen a bude střežen, dokud nebudou práce dokončeny,” řekl Roman Línek, vicehejtman Pardubického kraje. Pokud se neobjeví problémy, vyčištění skladiště by mohlo být hotové v září, celkově likvidace chemikálií přijde na více než 50 miliónů korun.