Radní Hradce Králové chystají projekt za stovky milionů korun

Hradec Králové - V Hradci Králové se připravuje projekt za stovky milionů korun. Týká se přestavby Všesportovního stadionu, který by měl obohatit sportovní aktivity obyvatel. Soutěž, kterou vedení města vypsalo, se však neřídí zákonem o veřejných zakázkách. Navíc z pěti přihlášených účastníků pouze tři splnili zadávací podmínky. Vítěz bude muset na své náklady přestavět stadion, za to získá možnost komerčně využít okolí.

Ve fotbalovou arénu, jaké lze vidět v Londýně či v Mnichově, se má proměnit Všesportovní stadion z poloviny 60. let v Hradci Králové. Přestavba má pohltit stovky milionů korun. Město nechce všechno platit ze svého, proto hledá investora. „Případní investoři, kteří dostanou část toho území ke komerčnímu využití, by měli finančně i organizačně participovat na výstavbě fotbalového stadionu a případně na financování provozu fotbalového klubu,“ přibližuje představy města náměstek hradeckého primátora Josef Malíř. 

Z pěti uchazečů, kteří se přihlásili, dva nesplnili podmínky. Dál soutěží tři: ECE pro-jektmanagement, J and T Real Estate a Crestyl Management. Zastupitelům představili své projekty i modely financování. Uchazeči spoléhají na to, že jim náklady vrátí obchodní zóna, se kterou všichni u stadionu počítají. Zároveň si jsou vědomi toho, že přicházejí do tzv. zelené zóny, jedné z nejcennějších ve městě. „Budeme čekat, co nabídnou jednotlivé firmy, jaký to bude mít dopad na náklady města a jak to zatíží předmětnou oblast,“ odhaluje taktiku radních zastupitel Alois Havrda. 

Nabízí se otázka, zda Hradec prioritně potřebuje právě špičkový stadion evropských parametrů. Příznivci kopané nad záměrem hradecké radnice přestavět areál, kam na fotbal chodí v průměru dva tisíce lidí, samozřejmě jásají. „Očekávám, že se zastupitelé rozhodnou správně a investor splní své sliby. Chceme, aby to postavili co nejdříve, tak do dvou let, abychom se dočkali,“ přeje si předseda fanklubu SK Hradec Králové Zdeněk Zvolánek. 

Investora chtějí zastupitelé vybrat do konce září.