Český uran láká zahraniční investory

Strakonice - Česku by se výrazně vyplatilo zvýšit těžbu uranu na svém území. To tvrdí vysocí představitelé ruského jaderného průmyslu. Ceny rudy na světových trzích extrémně rostou a Češi disponují jediným funkčním dolem v celé Evropské unii.

Šedé zlato, nebo třeba šedé neštěstí. Tak by mohli s trochou nadsázky za několik let nazývat uranovou rudu lidé, kteří žijí poblíž českých ložisek. Mluvčí ministerstva průmyslu a obchodu Tomáš Bartovský vysvětluje, že je teď těžba této suroviny díky vzrůstající ceně poměrně lukrativní.

Současná těžba na celém světě pokrývá, podle dostupných statistik, jen asi dvě třetiny potřeb atomových elektráren. „300 dolarů za kilogram je už cena, při které se vyplatí obnovovat těžbu a otevírat nové doly,” myslí si viceprezident firmy TVEL Pjotr Lavrenjuk.

Česko je v Evropě spíše výjimkou. Kromě toho, že má jediný funkční důl v unii, našli těžaři na konci osmdesátých let i další ložisko uranu na Strakonicku. Ministerstvo průmyslu a soukromé firmy tady chtěly průzkum obnovit. Část obcí souhlasila, další byly ostře proti. Nakonec rozhodlo Ministerstvo životního prostředí - zkušební vrty nepovolilo. „Žádáme o další průzkumná území na Českomoravské vrchovině. Důvodem je rostoucí cena uranu – tato surovina bude v budoucnu potřeba,” říká zástupkyně firmy Timex Zdice Olga Bubníková.

Jenže vysoká cena uranu má i další efekt. Výrobci paliva využívají staré atomové zbraně a hlavně - začali přepracovávat vyhořelé jaderné články. „V Rusku už přepracováváme palivo z reaktoru VVR 440 a máme technologii na přepracování paliva z reaktoru VVR 1000,” vysvětluje viceprezident firmy TVEL Vasilij Konstantinov.

S tímto vývojem už počítá i česká společnost ČEZ. Ta právě disponuje oběma typy těchto reaktorů a přizpůsobit tomu chce i budoucí mezisklad v Temelíně. Podle ředitele divize jaderných elektráren Vladimíra Hlavinky lze z meziskladu vyhořelé palivo po určité době vyvézt k přepracování.

O tom, jestli bude mít rostoucí cena uranu a hlavně přepracování vyhořelých palivových článků vliv na projekt českého trvalého hlubinného uložiště, zatím nechtějí představitelé společnosti ČEZ ani státní úředníci příliš spekulovat.