Olomoucká policie kontrolovala alkohol u mladistvých

Olomouc - V noci z pátku na sobotu při zátahu na nezletilé a mladistvé policie potvrdila, že alkoholu o prázdninách v ulicích města a na zahrádkách restaurací holdují i náctiletí. Dechová zkouška prokázala požití alkoholu asi u desítky školáků.

Policisté kontrolovali i bezdomovce. Žádného hledaného člověka ale nenašli. Ve 23:30 hodin začala kontrolovat patnáctka městských strážníků spolu s policií České republiky hlavní nádraží v Olomouci. Bezdomovcům teplá noc ale zřejmě nahrála. Místo okupování prázdných vagónů trávili čas spíš na periférii.

Školáky naopak příjemné počasí vylákalo do centra. Plno bylo i na zahrádkách restaurací a tam už se pil alkohol - za tři hodiny policie odhalila 11 mladistvých. Podle Jitky Dolejšové, mluvčí olomoucké policie, budou oznámeni odboru sociálně právní ochrany dětí a pro rodiče to bude mít určitý postih.

Podobných akci se od začátku roku v Olomouci uskutečnilo už téměř sedm set. To, že alkohol je běžně dostupný i nezletilým, páteční akce jenom potvrdila. Obsluha letní zahrádky restaurace se sice podle svých slov vždy na věk ptá, ale jak říkají sami šestnáctiletí, k alkoholu se snadno dostanou, koupí jim jej někdo jiný, třeba kamarád.

Mluvčí olomoucké městské policie Lenka Prošková dodává, že v případě, kdy někdo prodá alkohol nezletilému, dopouští se přestupku a může být mu být na místě uložena bloková pokuta. Policisté mohou ale postihnout i toho, kdo alkohol mladistvému koupí.

Od začátku prázdnin vyrazili policisté v Olomouci za školáky do ulic poprvé, další akce se ale chystají.

Iva Němcová