Pozemky na Rohanském ostrově se budou prodávat za 1,7 miliardy korun

Praha - Komise pražských radních rozhodla o pronájmu a následném prodeji 200 tisíc metrů čtverečních na Rohanském ostrově. V soutěži zvítězilo Konsorcium Rohan firmy Sekyra Group, které pozemek dostane za téměř 1,7 miliardy korun. Firmě chtějí pronajmout a následně prodat pozemky v lukrativní části Prahy 8 za 8567 korun za metr čtverečný. Proti záměru vystoupili pražští zelení - podle nich si město má určit lepší podmínky prodeje a v první řadě zajistit dopravní studii.

Pražský zastupitel a člen výběrové komise David Vodrážka (ODS) se nechal slyšet, že k prodeji samotného pozemku dojde až po realizaci, čili dostavbě celého projektu. Firma nejdříve zastaví plochu a až potom zaplatí magistrátu pozemek - dá za něj téměř 1,7 miliardy korun. Záměr se nelíbí pražským zeleným, především těm z Prahy 8. Pražská zastupitelka Strany zelených Zuzana Drhová se vyjádřila, že suma úplně neodpovídá tomu, co město nabízí.

Zeleným navíc vadí, že zatím neexistuje plán, který by řešil dopravu na nově zastavěné ploše. Chtějí také zhodnocení dopadů celé stavby na životní prostředí. Magistrát slibuje, že všechno dodá. „Budou probíhat další kola, kde bude upřesněno, jak by to přesně mělo vypadat, dopravní studie i to, jak bude metro napojeno na tuto lokalitu,“ sdělil David Vodrážka.

Zelení mají i další požadavky - chtějí, aby magistrát firmě, která chce na pozemcích stavět, vládnul pevnou rukou a donutil jí chránit životní prostředí. „Věc, kterou bychom si taky přáli je zapracování energetické úspornosti těch budov do plánů,“ dodala Zuzana Drhová. Rozhodnutí komise o vítězi výběrového řízení funguje jenom jako doporučení pro městskou radu - ta bude o osudu Rohanského ostrova rozhodovat do čtyř týdnů.