V Horažďovicích lidé protestují proti prodejním cenám městských bytů

Horažďovice - Nájemníci v Horažďovicích protestují proti vysokým prodejním cenám městských bytů. Lidé byty, kde většina z nich žije, chtějí, ale podmínky jsou podle nich nevýhodné. Radnice zase říká, že městský majetek rozdávat nemůže.

Nájemníci pobouření cenou, za kterou jim město jejich byty nabízí, protestovali na Horažďovickém náměstí. Cena za třípokojový byt je v průměru více než 600 tisíc, přestože desítky let platili nájem a za své opravovali. Lidé říkají, že byty koupit chtějí, ale za nižší ceny, obdobné byty v okolí, třeba v Klatovech, se podle nich prodávají za nesrovnatelně nižší částky. Nájemníkům hlavně vadí, že byty jsou mnohdy ve velmi špatném stavu a zastupitelé to do ceny nepromítli. Karel Zrůbek z občanského sdružení Horažďovické byty uvedl, že pokud by si nájemníci v domech nezřídili etážová topení sami, do dneška by topili v každé místnosti samostatnými kamny.

Pod petici proti cenám se podepsalo šest set lidí, ale zastupitelstvem snížení ceny ani poté neprošlo. Karel Zrůbek potvrdil, že pro občany jsou navrhované ceny nepřijatelné. Starostka Horažďovic Jindřiška Jůdová sice ví, že okolní města prodávají byty levněji, přesto s cenou souhlasí, Horažďovice totiž nechtějí prodávat byty podhodnocené. Sleva nájemníkům je 20 procent z odhadní částky, hlavním měřítkem je stáří domu.

Radnice cenu bytů měnit nebude. Věří, že všechny nakonec prodá.