Lidé z pardubické Višňovky se bouří proti záměru postavit nové bytovky

Pardubice - Likvidace zeleně, zhoršení čistoty ovzduší i ohrožení podzemních vod - tak může podle obyvatel pardubické části Višňovka skončit plánovaná výstavba dvou bytových domů. Proti záměru stavební společnosti už místní sepisují petice.

Konec klidného bydlení, tak o plánech soukromého investora mluví většina lidí na pardubickém sídlišti Višňovka: „Mají se tady postavit dva bytové objekty, jeden má být pětipodlažní, dojde k výraznému zahuštění v tomto vnitrobloku,“ říká jeden z nich.

Nejvíc se obyvatelé bojí, že zmizí takřka všechna zeleň. Své argumenty chtějí odpůrci výstavby předložit na stavebním úřadě, kde se bude o záměru stavební firmy jednat. Jan Paseka z CZ Stavební Holding, který má stavbu realizovat, říká: „Koupíme tu nemovitost až po vydání územního rozhodnutí. Pokud tedy rozhodnutí vydáno nebude, záměr pak samozřejmě realizován nebude.“  

K záměru stavební firmy má dnes výhrady i majitelka části pozemků. „Přes realitku se stalo, že se toho chopil CZ Stavební holding a vzniklo tohle,“ ukazuje na plánek plánovaných bytovek majitelka pozemku Schiffmanová. 

Zatímco primátor Pardubic se k petici obyvatel Višňovky nevyjádřil, starosta městského obvodu Jaroslav Kňava (ODS) je otevřeně proti záměru. A to i přesto, že úřad už dříve zástavbu tohoto území povolil. „Budu hledat všechny důvody, aby se výstavba neuskutečnila, už z toho důvodu, že to ohrožuje klidné bydlení,“ argumentuje Kňava.