Horní Jiřetín se bourat nebude, rozhodla vláda

Horní Jiřetín - Vláda zatím neodepíše zásoby uhlí, které leží pod Horním Jiřetínem. Nedovolí ale, aby město bylo kvůli uhlí zbouráno. To je jedna ze zásadních informací, kterou přineslo dnešní výjezdní zasedání vlády v Teplicích.

Český premiér nemusel s lidmi Horního Jiřetína ani mluvit. To, co mu chtějí říct, okamžitě věděl. Jenže rychlý odpis uhlí ani v přeplněném sálu kulturního domu neslíbil. „Myslím, že to zklamání může být pouze částečné. Důležité je, že premiér potvrdil, že Jiřetín se bourat nebude,“ říká Jan Rovenský z Greenpeace.

Mirek Topolánek i ministr průmyslu Martin Říman možná poprvé veřejně naznačili, proč nelze čtvrt milionu tun uhlí jen tak lehce odepsat. „Rozhodnutí musí být zdůvodněno tak, aby bylo imunní vůči soudním přezkumům,“ tvrdí ministr průmyslu a obchodu Martin Říman. „Premiér neřekl, že je proti odpisům zásob, ale řekl, že se bojí arbitráže,“ říká místostarosta Horního Jiřetína Vladimír Buřt.

Špatně provedený odpis obrovských zásob uhlí by tak mohl znamenat prohraný soud. „Já vás ubezpečují, že budeme dělat všechno proto, aby k žádné arbitráži nedošlo,“ uvedl Topolánek. Mostecká uhelná společnost se k záležitosti nechce vyjadřovat. Ministři se už shodli, že o odpisu uhlí bude možno uvažovat až po tom, co se změní zákon.

„Napsáno to je, dohoda je také, ale obtížné to bude prosadit v poslanecké sněmovně,“ myslí si ministr životního prostředí Martin Bursík. Odškodnění, které by v případě nezákonného odpisu mohla Mostecké uhelná žádat, by státní pokladna nesla jen těžce.