Na Svatém Kříži zabavili celníci zboží za téměř 190 milionů

Cheb - Nelegální zboží za téměř 190 milionů korun zabavili celníci během víkendové kontrolní akce na tržnici Dragon ve Svatém Kříži u Chebu. Šlo o statisíce neznačených cigaret, padělky textilu i pirátské audio a videonosiče. Tržnice v obci Svatý Kříž zůstává nadále pod stálým dohledem celní správy. Od loňského října je v pořadí 13. tržnicí v západočeském příhraničí, kde celní orgány uplatnily toto dozorové opatření.

„Kontrolní opatření neobvyklého rozsahu, která uplatnila celní správa v kooperaci s policií v areálu příhraničního západočeského tržiště v obci Svatý Kříž u Chebu, potvrdila svoji opodstatněnost. Kontrole byl podroben kompletní areál. S využitím souhlasu státního zástupce bylo provedeno přibližně 450 vnitřních prohlídek prodejních stánků, přistavených vozidel a dalších prostor,“ uvedl zastupující mluvčí plzeňské celní správy Pavel Polanka.

Do akce bylo nasazeno celkem 670 celníků z regionů celé ČR. Do kontrol se zapojili také inspektoři České obchodní inspekce.

„Pozornost byla primárně zaměřena na skladování a prodej nelegálních tabákových výrobků. Kontrola navazovala na pátrací operaci Astor z počátku května, při které byla odhalena nelegální výroba a distribuce cigaret, včetně kompletní výrobní linky, v Letech u Dobřichovic,“ doplnil Polanka.

Na Svatém Kříži celníci zabavili přibližně 630.000 kusů neznačených cigaret, jejichž uvedením na trh by byl způsoben daňový únik 1,2 milionu korun, ale i komponenty pro výrobu cigaret. Celníci odvezli také téměř 98.000 kusů padělků textilu a přes 12.000 párů padělků značkových bot. Na tržnici také zajistili bezmála 55.000 kusů pirátských kopií hudebních a filmových titulů.