Vláda pomůže oživit Terezín

Terezín - Vláda pomůže Terezínu, podle ministrů už nelze spoléhat na jediný velký projekt středoevropského vzdělávacího centra, který měl do města přilákat studenty z celé Evropy. Vládní podporu by měl dostat každý, kdo chce k oživení Terezína přispět.

Projekt přeměny Terezína na Středoevropské univerzitní městečko vyhodnotila vláda jako hezký, ale těžko proveditelný. Projekt byl zastavený i proto, že zájem rektorů a škol o stěhování do pevnostního města byl minimální. Podle hejtmana Ústeckého kraje Jiřího Šulce to byla zbytečně megalomanská myšlenka, ministr pro místní rozvoj Jiří Čunek doplnil, že vložené peníze by se nevyužily. Tajemník Městského úřadu Terezín Miloslav Kubíček si myslí, že to je racionální cesta a proto zklamaný není.

Nyní dává vláda spolu s terezínskou radnicí dohromady nový plán: každé ministerstvo musí přijít s nabídkou, která svoje pracoviště by mohla do Terezína umístit. Hejtman Šulc vysvětlil, že to bude dům po domu, ulice po ulici, ministerstvo po ministerstvu. Nové úřady, muzea a archivy podle terezínské radnice určitě pomohou, vedle toho však město potřebuje i chodníky, osvětlení, kanalizaci a především byty. Tajemník Kubíček dodal, že město potřebuje žít i běžným životem, starostka Růžena Čechová si zase přeje, aby do města přišla mladší generace. Vláda slibuje i peníze, Jiří Čunek uvedl, že pokud by všechno vyšlo, investice do Terezína by mohly přesáhnout dvě miliardy korun. To je pro starostku Čechovou výborná zpráva, první taková za osm měsíců jejího fungování v úřadu.

V nejbližší době přesune vláda do Terezína dvě stě dvacet milionů korun na protipovodňová opatření, peníze však nepomohou pouze při povodni. Až budou zdi kanálů opravené bude celá terezínská pevnost pro turisty atraktivnější.