V Ústí nad Labem byl odhalen pomník připomínající tramvajové neštěstí

Ústí nad Labem - Ústí nad Labem si dnes připomíná šedesátileté výročí tramvajového neštěstí, při kterém zemřelo 30 lidí a dalších 100 utrpělo zranění. Přeplněná tramvaj tehdy lidi vezla z výletu z nedaleké Telnice. Soupravě ale selhaly brzdy a havarovala. Tragičtější tramvajovou nehodu nepamatuje celá Evropa.

V neděli 13. července 1947 se vracela přeplněná tramvaj z nedaleké Telnice, místa, kam Ústečané jezdili na houby a borůvky. Pro desítky lidí to byla však cesta poslední, tramvaji totiž selhaly brzdy.

„Došlo k tomu, že vozy byly přeplněny, měly kapacitu 88 lidí, ale jelo jich tam celkem 140,” říká Vladimír Kaiser z Archivu města Ústí nad Labem. Pamětnice Anna Palmová vzpomíná: „Plošiny té tramvaje byly přecpané lidma, někteří vyskakovali.”

Těsně před nehodou se tramvaj řítila ulicemi sedmdesátikilometrovou rychlostí. Pak přišla poslední zatáčka, vůz vykolejil a narazil do sloupu trolejového vedení.

„Sloup doslova skalpoval střechu motorového vozu a rozdrtil vlečný vůz, který ještě narazil do jiné, stojící tramvaje,” uvádí Kaiser.

Následky byly děsivé - 19 lidí zemřelo na místě, dalších 11 v nemocnici, zranění utrpěli všichni ostatní, kteří v tramvaji byli.

Teprve teď se oběti neštěstí dočkaly památníku. „Moc mě mrzí, že pozůstalí a pamětníci museli tak dlouho čekat, ale dnes jsme splatili dluh,” řekl primátor Ústí Jan Kubata /ODS/.

Vedení města i pozůstalí teď říkají: „Nejdůležitější je, abychom už podobný pomník už nikdy odhalovat nemuseli.”